Skok w marzenia

Fundusz Stypendialny - Skok w marzenia

Ze wspólnej inicjatywy Fundacji Moniki Pyrek oraz firmy Netto Polska powstał Fundusz Stypendialny - Skok w marzenia.

Celem działania funduszu jest wspieranie rozwoju karier sportowych młodych i wyjątkowo uzdolnionych ludzi. Razem z partnerem funduszu, firmą Netto, pragniemy wyszukiwać młodych sportowców wybitnie utalentowanych w danej dziedzinie sportu i otaczać ich fachową opieką na poziomie wsparcia merytorycznego, jak i finansowego.
W ramach działania funduszu stypendialnego pragniemy dać im szansę rozwinięcia skrzydeł i wykonania ich „skoku w marzenie” m.in. poprzez przyznanie stypendium sportowego.

W Radzie Funduszu, do której należy wybór stypendystów, zasiadają:

Monika Pyrek - założycielka Fundacji Moniki Pyrek, pomysłodawczyni Funduszu stypendialnego „Skok w marzenie”, wybitny sportowiec - wielokrotna medalistka Mistrzostw Świata w skoku o tyczce, olimpijka z Sydney (2000), Aten (2004), Pekinu (2008) i Londynu (2012). Z naszymi stypendystami będzie dzielić się własnym sportowym doświadczeniem, wspierać radą i wszelką merytoryczną pomocą.

Kent Fogh Petersen – dyrektor generalny Netto Polska, pasjonat sportu, chwile wolne od zawodowych obowiązków najchętniej spędza jeżdżąc na rowerze. Duńczyk z pochodzenia, od 22 lat mieszka w Polsce. Wspieranie młodych polskich sportowców było jego marzeniem od wielu lat a powołanie Funduszu stypendialnego jest swoistym „skokiem” w to właśnie marzenie.

Aleksander Doba - podróżnik, fan sportu i rekreacji, gotowy realizować swoje marzenia bez względu na wszystko. Pierwszy człowiek, który samotnie przepłynął Atlantyk kajakiem, wyłącznie przy użyciu mięśni, za co został wyróżniony tytułem Podróżnika Roku 2015 w głosowaniu internetowym „National Geographic”. Naszym stypendystom pokaże, jak pokonać każdą granicę!

Maciej Kurzajewski - znany i lubiany prezenter i dziennikarz sportowy, miłośnik sportu, maratończyk, który zdobył Koronę Maratonów Ziemi (przebiegł 7 maratonów na 7 kontynentach w ciągu zaledwie 12 miesięcy), a naszym stypendystom zdradzi tajniki dobrej prezentacji przed kamerami i współpracy z mediami.

Jak zostać stypendystą?

• Zapoznaj się z Regulaminem Funduszu

• Wypełnij wniosek

• Nagraj filmik (max. 1 min. ), w którym odpowiadasz na pytanie – „Dlaczego to właśnie TY powinieneś/powinnaś zostać stypendystą Funduszu Stypendialnego i w jakie marzenie chcesz skoczyć?

• Udostępnij filmik w internecie i oznacz profil Fundacji, a link wstaw do wniosku

• Wyślij wniosek wraz z wymaganymi załącznikami i linkiem do filmiku na adres: stypendium@fundacjamonikipyrek.pl

Termin składania wniosków upływa 30 kwietnia 2017 roku!

STYPENDYŚCI 2017/2018

Rada Funduszu Stypendialnego Fundacji Moniki Pyrek i Netto Polska​ – „Skok w Marzenia” ma zaszczyt ogłosić stypendystów na rok 2017/2018.
Do Fundacji wpłynęło ponad 70 wniosków stypendialnych. Wybór 9* z nich był szalenie trudnym zadaniem, gdyż każdy z kandydatów zasługiwał na przyznanie stypendium.
Po zapoznaniu się z wnioskami i prezentacjami sportowców Rada Funduszu, po burzliwej dyskusji, zdecydowała przyznać stypendium następującym sportowcom ( kolejność alfabetyczna ):

Jakub Baron​ – Karate tradycyjne

Filip Ciszkiewicz​ – Żeglarstwo

Karolina Janko – Biathlon

Katarzyna Mądrowska​ – Zapasy

Kamila Przybyła​ – Lekkoatletyka – Skok o tyczce

Adrianna Sułek​ – Lekkoatletyka – Wielobój

Olga Szczotka – Pływanie

Maria Szramiak – Lekkoatletyka – Rzut oszczepem

Maksymilian Wieczorkowski​ – Pięciobój nowoczesny

Wszystkim sportowcom życzymy przepięknych “skoków w marzenia”, za które trzymamy mocno kciuki.

*10 stypendystką jest Klaudia Siciarz​ - Lekkoatletyka, której stypendium zostało przyznane w marcu 2017r.