To była kolejna wyjątkowa lekcja wychowania fizycznego z Moniką Pyrek! W Wałczu w następnej odsłonie akcji „KINDER Joy of moving Alternatywne lekcje WF” udział wzięło ponad 250 uczniów, a z możliwości aktywności korzystali także nauczyciele!

– Naszym celem jest promocja aktywności fizycznej wśród najmłodszych dzięki pokazaniu im, jak dużą frajdę daje sport. Chcemy, by właśnie poprzez radość i zabawę pokochały ruch i aktywny tryb życia. Hasłem KINDER Joy of moving jest właśnie „Zostań Mistrzem Radości”, więc organizujemy zajęcia sportowe, które wywołują wiele uśmiechów na twarzach – mówi Monika Pyrek, której fundacja realizuje tę akcję.

W trakcie tej niezwykłej lekcji wf uczniowie mają możliwość skorzystania z wielu sportowych aktywności na poszczególnych stacjach. Lekcja trwa dwie godziny, a uczniowie mogą ćwiczyć na wszystkich dostępnych urządzeniach po wcześniejszej rozgrzewce. – Każdego roku dobieramy nowe stacje, by rozwijać nasz projekt. Dbamy jednak o to, by te stacje były tak odpowiednio wybrane, żeby później szkoły nie miały problemów z dostępnością sprzętu – dodaje Pyrek.

W Szkole Podstawowej nr 5 im. Polskich Olimpijczyków w Wałczu dzieciaki z ogromną pasją ćwiczyły na dziesięciu stacjach. – To naprawdę niesamowite wydarzenie. Nie możemy wyjść z podziwu, jak dużo sprzętu i jak wiele technologii zostało wykorzystanych w tak kreatywny sposób! A druga sprawa, też bardzo ważna, to spotkanie z wybitną olimpijką Moniką Pyrek. Zapamiętamy te lekcje na długie lata – mówił nauczyciel wychowania fizycznego Marek Skonieczka.

– Najbardziej podobało mi się narciarstwo i bieganie, chciałabym żeby takie lekcje były częściej – mówiła Zuzia z klasy piątej B.

– Mnie najbardziej podobał się bieg sprinterski, w którym uzyskałem wynik 4,56 na 30 metrów. Fajna też była wspinaczka i refleksomierze – dodał Bartek z klasy sportowej. Uczestnicy wykręcili też dobre wyniki w wyścigach na ergometrach wioślarskich, ale to nie może dziwić, bo przecież Wałcz ma bogate tradycje w wiosłach.