– Pokażemy Wam, że sport i technologie się łączą. Przygotowaliśmy dla Was  specjalne, interaktywne stanowiska, ale najbardziej zależy nam, żebyście podczas dzisiejszej aktywności dobrze się bawili! – mówiła Monika Pyrek witając uczestników lekcji.

W Hali przy SP nr 5 w Goleniowie na uczestników czekało mnóstwo atrakcji, m.in. refleksomierze sprawdzające czas reakcji, piłka ręczna z elektronicznym pomiarem prędkości lotu piłki, bieg sprinterski z wykorzystaniem fotokomórek czy zupełna nowość – symulator narciarstwa!

Gościem specjalnym lekcji w Goleniowie był Krystian Zalewski – lekkoatleta, specjalizujący się  w biegu na 3000 m z przeszkodami.

– Jestem dumny, że tak licznie przybyliście na alternatywne lekcje i mam nadzieję, że będziecie się dobrze bawić i rozwijać swoje zainteresowania. Nie musicie być sportowcami, ale bądźcie aktywni. – mówił Krystian Zalewski, mieszkaniec Goleniowa i zawodnik klubu Barnim Goleniów.

Uczestnicy zapytani o wrażenia zgodnie odpowiadali, że było super. Magdzie najbardziej podobała się koszykówka z elektronicznym systemem punktowania. Pobiła nawet rekord w konkursie rzutów – jej wynik to 74! Dla porównania wcześniejszy wynik to 23. Robi wrażenie! Kuba natomiast uwielbia nowoczesne technologie więc do gustu bardzo przypadały mu stacje z wykorzystaniem VR.

– Alternatywne Lekcje WF to wspaniała inicjatywa! Jestem zachwycona, dzieciaki równie! – mówiła Joanna Kręciwik – nauczycielka wychowania fizycznego z Zespołu Szkół w Mostach.

Partnerem projektu realizowanego w Goleniowie była Gmina Goleniów.