Monika

Monika Pyrek

Monika Pyrek to jedna z najlepszych polskich lekkoatletek w historii tej dyscypliny specjalizująca się w skoku o tyczce. Na swoim koncie ma dwa srebrne i jeden brązowy medal Mistrzostw Świata oraz dwa brązowe medale Halowych Mistrzostw Świata, a także srebro Mistrzostw Europy i dwa brązy Halowych Mistrzostw Europy. Jej kolekcja jest pełna medali z Pucharów Europy, mistrzostw Polski, a także pobitych wielokrotnie (69 razy!) rekordów Polski oraz tytułów (5 razy) najlepszej polskiej lekkoatletki „Złote Kolce”.

Aż czterokrotnie udało jej się zrealizować największe marzenie każdego sportowca o udziale w Igrzyskach Olimpijskich (Sydney 2000, Ateny 2004, Pekin 2008, Londyn 2012). Na swoje piąte Igrzyska (RIO 2016) pojechała jako kandydatka do Komisji Zawodniczej MKOL.

Jej sportowe sukcesy i międzynarodowe znaczenie znalazły też szczególne ogólnopolskie uznanie. Prezydent Lech Kaczyński przyznał Monice Pyrek w 2009 r. Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski.

Monika od ponad 10 lat działa na rzecz sportowców w organizacjach sportowych. Była członkiem komisji zawodniczej EAA i IAAF, a w latach 2009 – 2013 członkiem zarządu PKOL i przewodniczącą komisji zawodniczej PKOL. Do dziś pracuje w Komisji Zawodniczej PKOL i w Społecznej Radzie Sportu przy Ministrze Sportu i Turystyki.

W latach 2012 – 2013 Monika prowadziła fundusz stypendialny „Pierwszy Krok” razem z Fundacją Faktu. Jedną ze stypendystek była Sofia Ennaoui, która już dziś odnosi sukcesy międzynarodowe w biegach średnich.

Po zakończeniu kariery sportowej Monika rozpoczęła pracę w Radiu Szczecin, gdzie przez 4 lata prowadziła autorski program „Potyczki Moniki Pyrek”. Obecnie pracuje jako oficer prasowy w Arena Szczecin Operator (zarządca obiektu Netto Arena).

“Zawsze kierowałam się tym co podpowiadał mi los. Któregoś ranka obudziłam się z myślą o założeniu Fundacji. Pomyślałam sobie, że teraz jest na to najbardziej odpowiednia chwila i że poprzez fundację będę miała szanse robić to co kocham w życiu najbardziej! Pokazywać ludziom piękno sportu, zarażać zdrowym trybem życia i pomagać spełniać siebie i swoje marzenia poprzez sport, tak jak mnie się to udało! Trzymajcie kciuki” – podkreśla Monika Pyrek.

Osiągnięcia sportowe

Rekordy Polski