Wielki powrót KINDER Joy of moving Alternatywnych Lekcji WF z Moniką Pyrek!

W ostatnich dniach Szczecin został opanowany przez sport i technologie! Jak to możliwe? To zasługa Moniki Pyrek, która pokazuje, że sport i technologie się łączą, a #wfjestsuper! Lekkoatletka rozpoczęła kolejną edycję projektu KINDER Joy of moving Alternatywne Lekcje WF. W lekcjach w Szczecinie i Mierzynie wzięło udział blisko 800 uczniów!

– Chcemy pokazać Wam, że dzięki wykorzystaniu nowoczesnych technologii możecie zostać aktywnymi dzieciakami. Pamiętajcie, że sport powoduje uwalnianie się magicznych hormonów szczęścia czyli endrofin. Niech ta hala będzie dzisiaj nimi wypełniona, a Wy czerpcie z tego jak najwięcej – mówiła do uczestników Monika Pyrek, inicjatorka akcji, wicemistrzyni świata w skoku o tyczce i czterokrotna olimpijka.

Po przerwie spowodowanej zdalnym nauczaniem  KINDER Joy of moving Alternatywne Lekcje WF wracają ze zdwojoną siłą, a chętnych do aktywności nie brakuje. W wydarzeniach wzięły udział dwie placówki ze Szczecina (SP nr 35 oraz SP nr 53) oraz SP w Mierzynie. We wtorek 19. października br. hala sportowa w „trzydziestce piątce” była zapełniona po brzegi, a emocji było tyle, że ten dzień na pewno długo zostanie wszystkim w pamięci. Oprócz Moniki Pyrek gościem specjalnym był Piotr Lisek – lekkoatleta, tyczkarz i olimpijczyk. Piotr motywował uczestników do aktywności i sam podjął alternatywne wyzwanie:

– Było po prostu bombastycznie! To świetna inicjatywa, i cieszę się, ze po raz kolejny mogę brać w niej udział. Dzisiaj testowałem prawie wszystkie stacje. Przeciąganie liny, refleksomierz i ścianka wspinaczkowa – to był dla mnie ogień! Serdecznie polecam, bawcie się sportem! – podsumował udział w lekcjach Piotr Lisek.

Wizyta fundacyjnej drużyny w SP nr 53 na szczecińskim Pogodnie to kolejna dawka ruchu i dobrej zabawy. Spotkanie urozmaicił najbardziej utytułowany kolarz ze Szczecina – Damian Zieliński. Objął on stery nad stacją kolarską instruując i motywując uczniów do jeszcze szybszej jazdy w wirtualnych wyścigach kolarskich na profesjonalnych trenażerach.

Było epicko! No po prostu bosko, wszystko mi się podobało! – podsumowali uczestnicy lekcji.

Po dwóch dniach spędzonych w Szczecinie, w czwartek 21.października fundacyjna drużyna Moniki Pyrek odwiedziła Mierzyn. Tam  gościem specjalnym był lekkoatleta, sprinter – Łukasz Chyla. Techniczne wskazówki od Mistrza Sportu były nieocenione. To właśnie w Mierzynie rekordowa liczba uczniów mówiła, że najbardziej podobały im się sprinty.

A Oskar z V klasy podkreślał, że dziękuje Pani Monice i całej Fundacji za zorganizowanie takiego wydarzenia! Uczestnicy mieli szansę spróbowania czegoś nowego oraz zdobycia autografów swoich idoli.

Fundacyjna drużyna odwiedzi w tym sezonie jeszcze 8 miejscowości, m.in. Łódź, Zduńską Wolę, Józefosław, Siedlce i Zabrze. Udział w zajęciach WF-u z olimpijką jest bezpłatny, a w sumie chęć uczestnictwa zapowiada aż 4 tys. uczniów. Kto chce wiedzieć więcej, niech śledzi profile Fundacji Moniki Pyrek w mediach społecznościowych.