Rozpoczęła się druga edycja cyklu zawodów w skoku o tyczce dla dzieci i młodzieży Monika Pyrek Tour. W Poznaniu młodzi tyczkarze popisywali się swoimi umiejętnościami pod okiem mistrzów – Moniki Pyrek i Piotra Liska.

– To już druga edycja i bardzo się cieszymy, że w kolejny roku udało nam się zorganizować ten cykl zawodów tyczkarskich. Takich zawodów jest niewiele, więc wsłuchaliśmy się w głos trenerów młodych tyczkarzy i stworzyliśmy im możliwość rywalizacji i pobijania swoich rekordów życiowych. Dzieciaki mają gdzie trenować, ale ważne jest, by mogły pokazać swoje umiejętności podczas zawodów – mówiła Monika Pyrek.

– Życzę wam połamania tyczek. Może nie dosłownie, po prostu róbcie życiówki – żartował Piotr Lisek.

Mimo zmiennej pogody, bo w Poznaniu było raz słonecznie, a za chwilę deszczowo i wietrznie, konkurs był bardzo udany. Sporo młodych zawodników pobiło swoje rekordy życiowe, a większość nagród zgarnęli zawodnicy z miejscowej Olimpii Poznań. Najlepsi byli Tomasz Olejniczak (kat. do 10 lat, UKS OSOT Szczecin), Lena Ludwich (do lat 14, Olimpia Poznań), Maciej Górski i Witold Wróblewski (do lat 14, Olimpia Poznań), Katarzyna Brzezińska (do lat 16, Olimpia Poznań), Tomasz Król (do lat 16, Olimpia Poznań), Lilly Nichols (do lat 18 oraz open kobiet, SKLA Sopot), Nikodem Kruk (do lat 18, Olimpia Poznań) i Przemek Czerniak (open mężczyzn, Olimpia Poznań). Ten ostatni zawodnik uzyskał imponującą wysokość 4,82 m!

– Bardzo fajnie obserwuje się zmagania młodzieży. U nas mogą zacyznać nawet od wysokości jednego metra. Widać bardzo uzdolnioną młodzież, ale przede wszystkim widać, że czerpią oni radość z oddawania skoków. Nie muszą mieć od razu talentu, bo talent to zaledwie pięć procent. Reszta to ciężka praca, wytrwałość i przede wszystkim dążenie do realizacji swoich marzeń. Widać chęci u tych dzieci – dodała Monika Pyrek.

– Było świetnie. Atmosfera dobra jak zawsze, aczkolwiek warunki były naprawdę trudne! Czekam na kolejne zawody w Bydgoszczy, by poskakać jeszcze wyżej – mówił Adam Ostatek z OSOT Szczecin.

W stworzonej strefie aktywności doskonale bawiły się liczne grupy dzieci m.in. z przedszkola w Stęszewie oraz młodzież z Zespołu Szkół Przyrodniczych w Poznaniu. Do wspólnej zabawy wszystkich zachęcała fundacyjna maskotka – Pan Tyczka!

Na cykl Monika Pyrek Tour składa się pięć profesjonalnych zawodów skoku o tyczce. Po Poznaniu kolejna odsłona akcji odbędzie się 3 czerwca w Bydgoszczy. 24 sierpnia młodzi skoczkowie będą mogli sprawdzić swoje umiejętności u Moniki Pyrek w Szczecinie. Następnie młode tyczkarki i młodzi tyczkarze spotkają się w Trójmieście i Warszawie. Organizację zawodów wspierają Ministerstwo Sportu i Turystyki oraz firma Adidas i Rentis.