Nie mogło być inaczej – 88. edycję Plebiscytu „Przeglądu Sportowego” na Najlepszego Sportowca Polski 2022 roku bezapelacyjnie wygrała pierwsza rakieta świata w rankingu WTA Iga Świątek. Na drugim miejscu uplasował się trzykrotny mistrz globu na żużlu Bartosz Zmarzlik, a plebiscytowe podium uzupełnił najlepszy polski piłkarz Robert Lewandowski.

Laureatów tegorocznej edycji prestiżowego plebiscytu ogłoszono 7 stycznia 2023 r. podczas Gali Mistrzów Sportu transmitowanej w Polsacie, na Onet.pl oraz na przegladsportowy.pl.

Kapituła składająca się z dziennikarzy „Przeglądu Sportowego” przyznała też nagrody w kategoriach dodatkowych. Trenerem Roku wybrano Tomasza Wiktorowskiego, który przyczynił się do oszałamiających sukcesów Igi Świątek. Drużyną Roku została reprezentacja Polski w piłce siatkowej mężczyzn – zdobywcy srebrnych medali mistrzostw świata. Prestiżowe Superczempiony odebrali prezesi Polskiego Związku Piłki Siatkowej Sebastian Świderski i Polskiego Związku Piłki Nożnej Cezary Kulesza, którzy po szokującym ataku Rosji na Ukrainę stanęli na wysokości zadania i stanowczo sprzeciwili się wojnie, stając się wzorem dla innych. Statuetki Czempiona w kategorii Sport bez Barier przypadły w udziale Fundacji Moniki Pyrek oraz paraolimpijczykowi Szymonowi Sowińskiemu. Specjalna nagrodę za Superosiągnięcie Roku odebrali sędziowie finałowego meczu piłkarskich mistrzostw świata w Katarze Szymon Marciniak, Tomasz Listkiewicz, Paweł Sokolnicki i Tomasz Kwiatkowski. Doceniono też firmy od lat wspierające polski sport – w kategorii Sponsor Polskiego Sportu nagrodę otrzymał PKN ORLEN, a Totalizator Sportowy wyróżniony został Czempionem za Sportową Inicjatywę Roku.

Fundacyjna Drużyna Moniki Pyrek dziękuję za wyróżnienie.